Explosieve groei gekopieerde cd's in Europa ;-)))

Posted on Saturday, July 27 2002 @ 21:30 CEST by Thomas De Maesschalck
De Illigale piraterijen blijven alsmaar stijgen in Europa . Maar liefst 40 miljoen piratenversies van Software , CD's en DVD's werden in 2001 onderschept !

Blijft de vraag : hoe stopt men deze piraterijen ? Het antwoord is simpel : laat de originele prijzen dalen met op zn minst 60% ;-)

In 2001 onderschepten de douanediensten van de EU meer dan 40 miljoen piratenversies van muziek-cd's, software en DVD's. Daarmee komen deze producten op de tweede plaats van de meest vervalste producten die in de winkels terechtkomen.

De cijfers zijn afkomstig van de Europese Commissie, die jaarlijks optelt hoeveel vervalste producten de Europese Unie binnenkomen. Het gaat om allerlei producten, gaande van kleding met vervalste labels tot voeding, die op grote schaal worden nagemaakt.

Volgens de Commissie richten piraten zich steeds meer op dergelijke massaproducten, waar ze vroeger vooral exclusieve merken namaakten. Op die manier willen ze ontsnappen aan de controles. Die trend jaagt de statistieken omhoog: sinds 1998 is het aantal onderschepte vervalsingen gestegen met 900 procent. In 2001 werden 95 miljoen producten door de douane tegengehouden, deels het gevolg van een strengere aanpak.

Meer dan 40 miljoen daarvan waren muziek-cd's, games, software, cassettes en DVD-films. Dat is 349 procent meer dan in 2000, zegt de Commissie, en een gigantische toename van 15.330 procent op 1999.

De drie landen die volgens Europa beschikken over meest actieve piratenindustrie zijn Thailand, China en Turkije.

"Namaak en piraterij zijn een bedreiging voor innovatie en creativiteit", zegt Commissaris Frits Bolkestein. Volgens een studie van de OECD uit 1998 zijn namaakproducten goed voor vijf tot zeven procent van de wereldhandel, ter waarde van 250 miljard dollar per jaar. In Europa zou dat al hebben geleid tot een verlies van 200.000 banen.

Bron : ZDnetAbout the Author

Thomas De Maesschalck

Thomas has been messing with computer since early childhood and firmly believes the Internet is the best thing since sliced bread. Enjoys playing with new tech, is fascinated by science, and passionate about financial markets. When not behind a computer, he can be found with running shoes on or lifting heavy weights in the weight room.Loading Comments