HomeWizard Wi-Fi P1 Meter en Wi-Fi Energy Socket review

Note: This review is in Dutch because this device primarily caters to the Belgian and Dutch markets.

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne gaat er heel wat meer aandacht naar energie. De gasprijs is vorige zomer naar recordniveaus geklommen en dit heeft zijn weerslag gehad op de elektriciteitsmarkt. Facturen van enkele duizenden euro's op jaarbasis waren plots geen uitzondering meer en zorgen bij vele gezinnen voor een graadje lager op de thermostaat. Sindsdien zijn de prijzen weer gezakt maar voor zowel gezinnen als bedrijven loont het nog steeds om te analyseren welke inspanning gedaan kan worden om de energiefactuur te drukken. In deze review neem ik een kijkje naar hoe de producten van HomeWizard hier bij kunnen helpen.

Dit artikel is voornamelijk geschreven vanuit de Belgische context, en dan specifiek Vlaanderen, waar vele particuliere bezitters van zonnepanelen niet langer kunnen salderen. Digitale meters worden prioritair uitgerold bij zonnepaneleneigenaars, waardoor het niet langer mogelijk is om te salderen zoals het geval was met de oude analoge meters. Enerzijds is het nu erg aantrekkelijk om zonnepanelen te plaatsen, met de huidige elektriciteitsprijzen is de terugverdientijd kort en kan de impact van de hogere elektriciteitsprijzen beperkt worden. Maar het is dan wel belangrijk om zoveel mogelijk zelfverbruik te hebben want de injectievergoeding die je krijgt voor terug geleverde elektriciteit is een stuk kleiner dan wat je uitgeeft voor elektriciteit van het net te halen.

Meten is weten en daarbij kunnen de Wi-Fi P1 Meter en Wi-Fi Energy Socket van HomeWizard aardig helpen. Op een digitale meter kan je perfect aflezen hoeveel je afname of injectie is -- maar het is natuurlijk veel handiger om deze data in real-time bij de hand te hebben. Wil je weten hoeveel Watt je verlichting verbruikt? Met de HomeWizard Energy app op je smartphone zie je het meteen op de real-time grafiek wanneer je een toestel in- of uitschakelt.

HomeWizard verkoopt de P1 Meter voor 29.95EUR. Het toestel wordt verzonden in een klein kartonnen doosje, binnenin vind je de P1 Meter (HWE-P1-G1) en een mini handleiding.

HomeWizard P1 Meter and Energy Socket

HomeWizard P1 Meter unboxing

De P1 Meter is een klein toestelletje dat verbinding maakt met je digitale meter en de verzamelde gegevens vervolgens doorstuurt naar de cloud. Volgens de sticker op de achterkant heeft de P1 Meter een maximaal eigen verbruik van 2.5W. Je sluit het toestel aan op je digitale meter via een RJ11 telefoonstekkertje. Indien je een digitale meter hebt met SMR 5 support dan levert de digitale meter voldoende stroom om de P1 Meter te laten werken. Volgens HomeWizard zijn alle digitale meters in België van het type SMR5 waardoor er geen stroom adapter set nodig is. In andere landen waar nog SMR2 of SMR4 digitale meters in omloop zijn is een micro-USB adapter vereist om de nodige stroom te voorzien.

HomeWizard P1 achterkant

De voorkant van de P1 Meter heeft een witte knop, deze gebruik je om het toestel te koppelen aan je account. Rond de knop zit een RGB LED ring die aan de hand van een kleurcode de status van het toestel laat zien.

HomeWizard P1 Meter voorkant met LED en knop

Uiteraard heeft het enkel zin om een HomeWizard P1 Meter te kopen als je een digitale meter hebt. Zoals de naam al aangeeft sluit je de meter aan op de P1 poort van de digitale meter -- deze poort zit meestal ergens aan de rand van het toestel of achter een luikje. Mijn digitale meter is vrij laag in de meterkast geïnstalleerd waardoor het krap was om de P1 Meter in te pluggen.

Digitale meter

De installatie stelt op zich niet veel voor. Afhankelijk van je digitale meter kan de plaats van de poort wat verschillen maar uiteindelijk komt het er op neer dat je het RJ11 stekkertje van de HomeWizard P1 in de juiste poort van de digitale meter plugt. Belangrijk om hier bij te vermelden is dat je mogelijks deze poort nog dient te activeren. Bij digitale meters geplaatst door Fluvius in Vlaanderen is het standaard dat deze poort niet actief is. Om de poort te activeren dien je een account te maken op Mijn Fluvius (mijn.fluvius.be), daar kan je dan via de "Poortbeheer" online tool de P1 poort van je digitale meter open zetten.

Digitale meter met P1 meter

Eens alles werkt kan je in de app je gebruik beginnen opvolgen. Op dagniveau wordt er per vijf minuten een datapunt bijgehouden van hoeveel Watt elektriciteit of hoeveel kubieke meter gas er op dat moment in je huis verbruikt werd. Er zijn ook overzichten op week, maand en jaar basis. Dit voor zowel elektriciteit als gas. De app biedt de mogelijkheid om je energietarieven in te geven zodat de kostprijs berekent wordt en als je de betalende Energy+ versie hebt zijn er wat extra mogelijkheden, zoals bv een notificatie op je smartphone bij afwijkend stroom- of gasverbruik.

HomeWizard app

Real-time data is ook beschikbaar, via het Nu tabblad krijg je een overzicht van hoeveel stroom je verbruikt of injecteert richting het net. Het gasverbruik is niet in real-time afleesbaar. Dat komt omdat de digitale gasmeter maar éénmaal per vijf minuten uitgelezen wordt door de digitale meter.

HomeWizard app met real-time opvolging elektriciteitsverbruik

Wat is de meerwaarde van de HomeWizard P1 Meter?

Een deel van de functionaliteit van de HomeWizard P1 Meter is gratis beschikbaar rechtstreeks op de digitale meter en op de Mijn Fluvius website, waar je de verbruikshistoriek van je digitale meters kan raadplegen. De meerwaarde van de HomeWizard P1 Meter zit hem in de eerste plaats in het feit dat je de uitgelezen data steeds in real-time via de app op je smartphone kan raadplegen. Verder zijn de grafieken die HomeWizard genereert gedetailleerder, je kan het verbruik per vijf minuten opvolgen terwijl je via Mijn Fluvius hoogstens de data per kwartier te zien krijgt. Via HomeWizard zie je de data onmiddellijk en hoef je geen dag te wachten.

Als power user worden de voordelen van de HomeWizard P1 Meter nog groter. Er is integratie met externe systemen zoals Home Assistant, Domotics, en Homey. Je kan de real-time data betreffende verbruik en injectie lokaal raadplegen via de API die HomeWizard ter beschikking stelt. Als eigenaar van zonnepanelen is dit interessant om aan slimme sturing te doen, om zo bepaalde apparaten aan- of uit te kunnen schakelen op basis van gekozen parameters.

Op je lokale netwerk kan je via REST de data in JSON formaat ophalen, waardoor je als tweaker los van het HomeWizard ecosysteem zelf aan de slag kan met deze data om eigen integraties te programmeren. Dat is ook handig indien HomeWizard ooit zou beslissen om hun cloud applicatie uit de lucht te halen. Er zit trouwens zelfs een functionaliteit in de API om connectiviteit met de HomeWizard cloud uit te schakelen om je devices volledig lokaal te gebruiken.

HomeWizard WiFi Energy Socket

Terwijl de Wi-Fi P1 Meter het energieverbruik van de volledige woning in kaart brengt werkt Wi-Fi Energy Socket op apparaatniveau. Dit toestel valt op meerdere manieren te gebruiken. In de eerste plaats is het een slim stopcontact maar dankzij de ingebouwde energiemeting kan je het ook gebruiken als verbruiksmeter. Heb je altijd al willen weten of het zou lonen om die oude diepvries of koelkast te vervangen door een energiezuiniger exemplaar? Met het Wi-Fi Energy Socket kan je de data verzamelen om een doordachte beslissing te nemen.

HomeWizard WiFi Energy Socket

De HomeWizard WiFi Energy Socket is een slimme stekker die je kunt gebruiken om het energieverbruik van elektrische apparaten in kaart te brengen. Het toestel werkt door het verbruik van stroom te meten wanneer het is aangesloten op een stopcontact en deze informatie vervolgens via WiFi te verzenden zodat je de data kan raadplegen in de HomeWizard app. De maximale belasting is 3680W en het meetbereik start vanaf 1W.

HomeWizard WiFi Energy Socket

Aan de rand van de Energy Socket is er een drukknop om manueel aan- en uit te kunnen schakelen.

HomeWizard WiFi Energy Socket

In de app kan je gemakkelijk zien hoeveel stroom een apparaat momenteel verbruikt en hoeveel kWh het binnen een bepaalde periode verbruikt heeft. Dit kan je helpen om te bepalen welke apparaten het meeste stroom verbruiken, zodat je eventueel kunt overwegen om energiezuinigere alternatieven aan te schaffen.

Daarnaast is het met de HomeWizard WiFi Energy Socket ook mogelijk om elektrische apparaten op afstand aan- en uit te schakelen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld wilt voorkomen dat een apparaat onnodig stroom blijft verbruiken wanneer je het niet gebruikt. Zo kun je eenvoudig energie besparen en je kosten voor elektriciteit verlagen. Net zoals bij de P1 Meter is er een JSON API die toelaat om de data van WiFi Energy Socket uit te lezen, alsook om het toestel aan en uit te zetten.

Via de betalende Energy+ is het zelfs mogelijk om via de app automatisch apparaten aan te schakelen als de P1 Meter detecteert dat je zonnestroom over hebt. Wi-Fi Energy Socket is beschikbaar via HomeWizard's webshop voor 33.95EUR.

HomeWizard WiFi Energy Socket

Conclusie

Het in huis halen van de Wi-Fi P1 meter is een no-brainer indien je graag bezig bent met het opvolgen en optimaliseren van je energieverbruik. Voor minder dan 30EUR kan met dit toestel tot in de kleinste details je energieverbruik opvolgen. Zeker indien je zonnepanelen bezit is dit een aanrader om je energieverbruik verder te optimaliseren en zo je factuur te verlagen. De WiFi Energy Socket werkt op apparaatniveau -- deze slimme stekker kan je gebruiken om het energieverbruik van bepaalde toestellen in je huis na te gaan alsook om apparaten vanop afstand aan/uit te schakelen.

The Good Stuff
- Betaalbaar
- Handige app
- Real-time opvolging van je verbruik
- Plug & play
- JSON API voor power users
- Kan ook gebruikt worden buiten de HomeWizard cloud

The Bad Stuff
- Sommige functies vereisen een abonnement

DVHARDWARE geeft de Wi-Fi P1 Meter een 9.5/10 en ons Seal of Approval. De WiFi Energy Socket krijgt een 9/10.

Seal of Approval


  

Added: April 2nd 2023
Product reviewed: HomeWizard Wi-Fi P1 Meter en Wi-Fi Energy Socket
Reviewer: Thomas De Maesschalck
Score: 9.5/10[ Back to Reviews Index | ]

About the Author

Thomas De Maesschalck

Thomas has been messing with computer since early childhood and firmly believes the Internet is the best thing since sliced bread. Enjoys playing with new tech, is fascinated by science, and passionate about financial markets. When not behind a computer, he can be found with running shoes on or lifting heavy weights in the weight room.Loading Comments